Inngrodde negler
Negler som gror inn på sidene av neglsengen er nokså vanlig og gir ofte besvær over mange måneder og år. Oftest er det stortånegler som er berørt.
Hudlege Jürgen Funk
12. mars 2020
|
negler, inngrodd negl

Årsaker til inngrodde negl

I enkelte familier ser man et genetisk anlegg og allerede barn og ungdom viser symptomer. Mange klipper negler feil dvs. ikke rett over men rund, slik at hjørnene av neglen blir borte og neglen vokser i dybden. Noen har hatt skader i neglen som i etterkant fører til inngrodde negl.

Overvekt kan i seg selv føre til stort trykk på negler og tær og forårsake problemer. Det samme gjelder bruk av feil skotøy.

Symptomer ved inngrodde negl

De første symptomene er ofte fortykkelse av neglefolden på en eller begge sider av neglen. Så kommer rødhet, smerter og betennelse med puss.

Det kan være vanskelig å ha på seg vanlige sko. Løping og annen trening kan være krevende eller umulig.

Slik kan en inngrodd negl se ut. Med rødhet og betennelse.

Behandling av inngrodde negl

I starten kan fotbad eller sårsalve være aktuelt. Bruk aldri grønnsåpe i fotbad, det tørker bare ut og irriterer huden. Fotbad (med kun vann eller noen dråper kaliumpermanganat) skal være maks 5 minutter. La neglen vokse ut uten å runde kantene.

Hvis symptomene forverrer seg bør man oppsøke autorisert fotterapeut. De kan legge noe under neglen for å stoppe irritasjon eller lime på en bøyle som løfter sidekantene på neglen opp.

Hvis ikke dette hjelper er siste utvei negloperasjon. Da klippes noe av neglkanten vekk og neglroten ødelegges med phenoletsing.  

Fjerning av hele neglen er ikke tilrådelig, det gir bare problemer i mange måneder og sluttresultatet er det samme som før operasjon.

Slik bør du vanligvis klippe negler for å minske risiko for at neglen gror innover.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no