Askin logo
Fagartikler
>
Isotretinoin
Hva er isotretinoin?

Hva er isotretinoin?

Skrevet av:
Dr. Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
07.02.2022

I denne artikkelen får du en informasjon om legemiddelet Isotretinoin, dets virkestoffer, behandlingsforløp, mulige bivirkninger og medisinske råd.

Få spesialisthjelp

Hva er isotretinoin?

Isotretinoin er et legemiddel som brukes til behandling av moderat til alvorlig akne.

Legemiddelet anses for å være det øverste, og mest effektive, trinnet i aknebehandlingen.

Kuren kan være løsningen når annen behandling ikke har hatt tilfredsstillende effekt.

Hvem passer isotretinoin for?

Isotretinoin brukes ved behandling av akne hos pasienter der man ikke kommer i mål med annen behandling, som medisinske kremer og antibiotika. Isotretinoin-behandling kan også bli foretrukket for pasienter med mye akne på bryst og rygg, da disse områdene ikke egner seg så godt for krembehandling. Legemiddelet er ofte velegnet for de som blir plaget med kviser i voksen alder. Ved alvorlig, arrdannende akne er det viktig å komme raskt i gang med isotretinoin for å forhindre ytterligere arr.

Virkemåte av medikament

Isotretinoin er et legemiddel som ligner på vitamin A(retinoid). Legemiddelet reduserer flere faktorer som bidrar til akneutviklingen – deriblant celledeling, talgproduksjon, bakterievekst og betennelse i huden. De fleste merker effekt etter 2-4 uker, men full effekt kommer etter ca. 8 uker. Før dette kan man oppleve en forbigående forverring. Det betyr ikke at behandlingen må avsluttes, men det kan ved behov gjøres tiltak som reduserer forverringen. Isotretinoin vil redusere, potensielt stoppe opp, utviklingen av akne. Legemiddelet har ingen effekt på arr som er til stede før kuren, men vil begrense dannelsen av nye.

Hvordan brukes medikamentet?

Isotretinoin tas som kapsler, som svelges hele med vann eller annen drikke. Det er vanlig å ta mellom 1-3 kapsler daglig som en kur over 4-12 måneder. Antall kapsler og total behandlingslengde vurderes individuelt.
Kapslene skal tas i forbindelse med måltid eller i det minste sammen med et glass melk. Grunnen til dette er at legemiddelet er fettløselig og tas lettere opp i kroppen ved samtidig inntak av fettholdig mat. Et mindretall pasienter har behov for å gjennomføre flere kurer grunnet tilbakefall. Slike tilbakefall er som oftest mindre uttalte. Langvarige kurer har vist å redusere risiko for tilbakefall, og er derfor foretrukne.

Oppfølging

Isotretinoin krever regelmessige blodprøver. Slike blodprøvekontroller ser til at pasienten tolererer behandlingen. Kuren kan blant annet øke fettverdiene i kroppen og påvirke leveren. Kvinner må ta graviditetstest hver måned for å forsikre seg om at de ikke er gravide. Det er også viktig med oppfølgingstime hos hudlege underveis for å se til at behandlingen går som ønsket.

Kvinner og graviditet

Kvinner kan IKKE bruke isotretinoin hvis de er eller planlegger å bli gravide. Dersom isotretinoin brukes ved graviditet vil det alltid gi alvorlig skade hos fosteret. Kun en kapsel kan skade et foster. Kvinner må derfor bruke sikker prevensjon i minst én måned før behandlingsstart, under hele behandlingen og i minst en måned etter avsluttet behandling. Hudlegen kan kun skrive resept på isotretinoin for én måned av gangen til kvinner. Det er ingen tilsvarende forsiktighetsregler eller retningslinjer for menn.

Psykisk helse

Det er omdiskutert om isotretinoin utløser depresjon, angst eller andre psykiske plager. Psykiske bivirkninger forekommer sjeldent. Dersom man føler uro, nedstemthet eller andre psykiske plager under behandlingen må man kontakte behandler eller annet helsepersonell. Man bør fortelle minst én annen person, som kjæreste, nær venn eller et familiemedlem, at man bruker isotretinoin og at psykiske bivirkninger kan forekomme. Det kan være lettere for personer rundt deg å legge merke til tegn til endret stemningsleie og psykiske vansker. Det er også en trygghet å ha en nær person å kunne snakke med.  

Øvrige bivirkninger og råd

De fleste bivirkninger ved bruk av isotretinoin er milde og går tilbake etter avsluttet behandling.

Nedenfor ser du en liste over vanlige bivirkninger og øvrige forsiktighetsregler:

• Stort sett alle pasienter får tørrere og tynnere hud, og ofte sprukne lepper. Dette kan holdes i sjakk med gode fuktighetskremer og leppepomade.

• Medikamentelle kremer mot akne skal ikke brukes underveis i kuren, da huden blir sensitiv, men bør gjenopptas etter avsluttet behandling(forebygger tilbakefall).

• Mange pasienter får tørre øyne, spesielt de som bruker kontaktlinser. Her kan øyedråper med kunstig tårevæske forebygge og lindre.

• Noen pasienter får tørre slimhinner eks. tørr neseslimhinne, og dermed lettere neseblødning. Dette kan forebygges med smøring av vaselin eller bruk av neseolje.

• Hodepine og konsentrasjonsvansker kan oppleves av noen pasienter.

• Lett stivhet og smerter i ledd og muskler forekommer. De fleste kan trene slik de er vant til, men bør være forsiktig med ekstremt hard fysisk aktivitet.

• Huden blir lettere solbrent under behandlingen og man må være forsiktig i solen. Det er viktig med bruk av solkrem (minst faktor 30) som er tilpasset akne hud, samt øvrige solbeskyttende tiltak (caps, solhatt, klær, parasoll, og lignende)
• Kapslene inneholder soya, og pasienter må opplyse hudlegen om kjent soya- eller peanøttallergi. Pasienter med peanøttallergi kan kryssreagere på soya.

• Opplys alltid om at du bruker isotretinoin ved legebesøk.

• Behandlingen kan ikke tas samtidig med tetracyklin (en type antibiotika), da dette kan gi alvorlige bivirkninger.

• Man skal ikke ta vitamin A-tilskudd under behandlingen.

• Man skal være forsiktig med bruk av alkohol under behandlingen.

• Man skal ikke donere blod under behandlingen.

 

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin