Askin logo
Fagartikler
>
hudkreft
Hudkreft – uten at det er føflekkreft

Hudkreft – uten at det er føflekkreft

Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
11. august 2021

Det er tre hovedtyper av hudkreft. Føflekkreft (melanom) er den mest alvorlige. Det er to andre typer hudkreft som er mindre alvorlig, men mye vanligere. Omtrent 25% av alle nordmenn i løpet av livet får en av disse to typene hudkreft - basalcellekreft og plateepitelkreft.

Disse krefttypene oppstår i overhuden, det ytterste laget av huden. I overhuden finnes det mange typer celler og den typen det er mest av er overhudscellene. Basalcellekreft og plateepitelkreft oppstår fra overhudscellene. Melanom, altså føflekkreft, oppstår i pigmentceller som også finnes i overhuden.

 

Basalcellekreft

Dette er den vanligste typen hudkreft. Den kan komme i 20 års-alderen, men er vanligst hos personer over 50 år. Den kommer hyppigst i ansiktet og øvre del av kroppen, men kan oppstå over alt i huden.

 Risikofaktorer er:

-      Arv

-      Høy alder

-      Lys hud

-      Overdreven soling

 

Basalcellekreft kan se ut som en hudfarget liten knute, et lite rødt sår med skorpe eller en rød flat flekk. De fleste søker lege før svulsten har blitt en centimeter stor. Ubehandlet kan svulsten blir større, men det tar flere år.  

 

Behandlingen hos hudlege kan foregå på mange måter. Ofte vil hudlegen ta en biopsi (vevsprøve)for å bekrefte diagnosen. Svulsten kan skjæres ut, altså som et lite kirurgisk inngrep. Den kan også skrapes vekk og fryses. En behandlingsmåte som brukes mye er fotodynamisk terapi. Først smøres en krem på huden, kremen trekker inn i svulsten i løpet av noen timer og deretter belyses området med en spesiallampe i noen minutter. Lyset fra lampen vil aktivere kremen som da målrettet dreper kreftcellene. Hjemmebehandling med krem er også mulig, men da går behandlingen over flere uker og det kan bli kraftig hissig rød hud i området. Slike kremer aktiverer kroppens eget immunsystem.

Prognosen for behandlet basalcellekreft er meget god og derfor kalles også den også «snill hudkreft».

 

Plateepitelkreft

Dette er en krefttype som oftest oppstår hos eldre personer.

Risikofaktorer er:

-      Arv

-      Høy alder

-      Bruk av immundempende medisiner

-      Lys hud

-      Overdreven soling

 

Plateepitelkreft kan se ut som en hudfarget eller rød knute i huden, gjerne at den er litt øm. Det kan også være mer som en vorte, et sår med skorpe eller en flat rød flekk. Ubehandlet kan svulsten spre seg til lymfeknuter og kan da gi alvorlig sykdom.  

Behandlingen er oftest kirurgisk, det vil si at svulsten og huden rundt må skjæres ut. Noen ganger kan strålebehandling også være aktuelt.

Prognosen er for de fleste god, men det avhenger av blant annet størrelse på svulsten og hvor på kroppen den befinner seg.

 

Solarekeratoser

Dette er et forstadium til hudkreft som oppstår i overhudscellene. Noen ganger kan det over flere år utvikle seg til plateepitelkreft.  

Risikofaktorer er:

-      Arv

-      Høy alder

-      Bruk av immundempende medisiner

-      Lys hud

-      Overdreven soling

Solare keratoser kalles også aktiniske keratoser, «solskadet hud» og celleforandringer i huden.

Disse oppstår oftest i ansikt, hode, brystkasse og håndrygger. Typisk er de under én centimeter store, røde, litt tørre flekker. En person har vanligvis flere slike samtidig.  

Behandlingen hos hudlege er frysning eller fotodynamisk terapi med krem og lys. Hjemmebehandling med krem er også mulig, men da går behandlingen over flere uker og det kan bli kraftig hissig rød hud i området. Slike kremer aktiverer kroppens eget immunsystem.

 Hos personer med basalcellekreft og plateepitelkreft ses det en høyere forekomst av føflekkreft (melanom).

 

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin