Askin logo
Fagartikler
>
kviser
Kviser

Ulike typer kviser

Skrevet av:
Dr. Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
20.01.2023

Kviser oppstår når porene blir tilstoppet med talg og døde hudceller. Kviser kan være alt fra en liten bagatell til alvorlig sykdom. Likevel er dette noe de fleste ønsker å bli kvitt for å unngå arrdannelser og sjenerende kviseutbrudd. Kviser er en vanlig og plagsom tilstand. I denne artikkelen kan du lese hvordan kviser oppstår, og hvordan du best kan forebygge og behandle kviser med medisinske krem- og/eller tablettbehandling.

Få spesialisthjelp

Hva er kviser?

Akne er det medisinske navnet for kviser. Kviser er ganske vanlig og starter som regel tidlig i ungdomsårene. For enkelte er dette kun en forbigående hudplage i tenårene, men for andre følger plagene dem godt inn i voksen alder. Tilstanden ses hyppigst hos ungdommer og unge voksne, og opptrer hos begge kjønn.

Det er vanlig å få en eller flere kviser med jevne mellomrom. Noen pasienter kan derimot ha stadig tilbakevendende, ømme og arrdannende kviser som krever medisinsk behandling.

Symptomer og diagnostikk

Kviser oppstår når porene blir tilstoppet med talg og døde hudceller. Hudbakterier vil etter hvert invadere de forstoppede porene. Kvisebakterien Cutibacterium acnes vil etterhvert føre til infeksjon i de forstoppede porene. Da blir hudområdet rødt og hovent med små knuter og puss. Det finnes tre ulike nivåer av kviser:

Mild akne

Typisk ungdomsakne starter ofte med hudormer (komedoner) og hudfargede nupper i huden. Ofte oppstår nuppene tett i tett og typisk lokalisert i pannen. Mange tenker ikke på disse som kviser, men det er ofte første steg i en aknetilstand. Hudormene kan også oppstå ved at man bruker kremer, solkremer og sminke som er for fet eller f.eks. hårprodukter som er veldig fete. Produkter som inneholder mye fettstoffer kan fysisk tette igjen utførselsgangen til talgkjertler i huden og gi hudormer og akne. Utklemming av hudormer er ikke å anbefale da dette kan forverre og hudbakterier.

Moderat akne

Mild akne også kalt papulopustuløs akne,  kjennetegnes av røde hevelser (papler) og pussfylte betente kviser (pustler).

Alvorlig akne

Alvorlig akne også kalt papulopustuløs nodulær akne, kjennetegnes ved ømme og betente knuter i huden. Personer med alvorlig akne beskriver gjerne såkalte "underjordiske kviser" og "byller" som er vonde og betente og som etterlater kvisearr.

Lokalisasjon:

Kviser kan opptre enkeltvis, i små grupper eller spredt rundt på deler av kroppen.

I ansiktet

I ansiktet er det ikke uvanlig å få kviser på haka og rundt munnen, på kinnene, i pannen, og på nesen. Kviser i hodebunnen kan også forekomme. Da kan det dreie som hårsekkbetennelse (follikulitt). Du kan lese mer om dette her. Når det gjelder resten av kroppen kan det som oftest komme kviser på ryggen, halsen og brystet. Det kan også komme kviser i underlivet og på rumpa, men det kan også dreie seg om inngrodde hår i forbindelse med barbering. hårsekkbetennelse.

På kroppen

Follikulitter gir som regel ingen plager utover lett ømhet. En dyp follikulitt, kalt furunkel, kan utvikle seg til en abscess (pussbyll) og gi smerter. Dersom flere furunkler flyter sammen og gir allmennsymptomer, kalles det for en karbunkel.

Langvarige og betente follikulitter kan medføre arrdannelse i hårsekken og omliggende hud. Dette er spesielt problematisk i hodebunnen.

Akne kan ha flere årsaker. Det er viktig å kartlegge potensielle årsaksforhold, samt forverrende og lindrende faktorer. Av prøver kan det være aktuelt med mikrobiologisk diagnostikk (bakterie- og sopprøver). Dette er spesielt aktuelt dersom pasienten har en stadig tilbakevendende hudproblematikk.

Øvrige follikulitter utløses av friksjon mot huden (foreksempel barbering), tette klær (jeans, treningstøy), inngrodde hår, øktsvettetendens, tørr hud og hudirriterende stoffer. Tykke, fete kremer og salverkan også medføre follikulitter.

Hvordan bli kvitt kviser

Heldigvis er det nå mange måter å behandle kviser på. Mange forsøker først hudpleie med reseptfrie kremer. Dette kan kjøpes på nettet eller i apotek. For noen kan dette være tilstrekkelig, men hos mange må det medisinsk behandling til. En hudlege kan behandle kviser med både kremer og/eller tabletter.

Krembehandling mot kviser

I de fleste tilfeller vil en hudlege i første omgang forsøke å behandle kviser med kremer med aktive ingredienser som har til hensikt å åpne og rense porene og/eller dempe betennelse i huden i huden. Kremene må påføres hele hudområder hver, eller annen hver dag over flere uker før det kan ses bedring

Tablettbehandling mot kviser

Disse demper betennelsen i huden og bør alltid kombineres med krembehandling for å unngå at bakteriene blir resistente. Vanligst er det at hudlegen gir antibiotika over en kortere periode eller en sterk tablettkur mot kviser over lengre tid.

Hva kan du gjøre selv?

Ikke vask ansiktet mer enn to ganger i døgnet og bruk lunkent vann og mild såpe

Det anbefales ikke å klemme kvisene siden det kan skade huden og føre til arr|

Unngå fete hudprodukter. Om du skal bruke en solkrem eller en fuktighetskrem, bruk en som er tilpasset fet hud og som er merket «ikke-komedogen» dvs. en som ikke fører til utvikling av hudormer.

Prøv først reseptfrie produkter (gel, tonere eller dagkremer), som du kan kjøpe på apoteket. Virkestoffene i disse kan f.eks. være benzoyl peroksid, glykolsyre eller salisylsyre. Du kan lese mer om reseptfri hudpleieved kviser her.

Lignende tilstander

Follikulitter ligner i stor grad på kviser. Til forskjell fra kviser, som utgår fra talgkjertler, er follikulitter relatert til betennelse i hårsekkene. Follikulitter har derfor et sentralt hårstrå.  

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin