Askin logo
Fagartikler
>
elveblest
Hvordan bli kvitt elveblest

Hvordan bli kvitt elveblest

Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
5. mars 2021

I denne artikkelen får du informasjon om hva årsaker til elveblest og behandling.

Hvordan bli kvitt elveblest?

Ved akutt elveblest er det flekker eller hevelser (vabler) i huden som kommer fort og som vanligvis forsvinner igjen i løpet av et døgn. De kan til stadighet dukke opp nye steder de neste dager og uker. Hos noen få kan det vare i flere år og kan gi store plager. Hos de fleste vil plagene forsvinne etter noen dager eller uker.

Kronisk elveblest kjennetegnes ved gjentatte utbrudd over lengre perioder på mer enn seks uker.

Et kjennetegn ved elveblest er at det til tross for sterk kløe, ikke ses kloremerker i huden. Huden vil heller ikke flasse og etter utslettet har gått bort, vil huden se normal ut. Du kan lese mer om elveblest her.

Omtrent en av fem personer vil ha elveblest i løpet av livet.
Elveblest-utslett bilde

Årsak til utslettet

Årsaken til utslettet er at immunceller i lærhuden skiller ut ulike kjemiske stoff, der det viktigste er histamin.

Stoffene fester seg på kløenervene i huden og fører til at væske lekker ut fra blodårene til huden. Det typiske ved elveblest er derfor at det klør, og at det blir en flat, rød hevelse i huden. Utslettene har ofte en litt rar form og er ikke alltid runde eller ovale. Du kan lese mer om kjennetegnene her.

Det kan være vanskelig å finne den utløsende årsaken til akutt urtikaria. Er det første gang kan man forsøke å identifisere om en har brukt eller gjort noe annerledes enn til vanlig. Medisiner, infeksjoner eller allergiske reaksjoner kan gi elveblest. Andre ganger kan det være: varme, trykk mot huden eller stoffer på huden (matvarer, brennesle) som er faktoren. Oftest er det ikke mulig å finne noen årsak. Tilstanden er svært sjelden farlig, og det finnes det flere behandlinger som er effektive.  

Hvordan behandles elveblest?

Antihistaminer(allergitabletter) vil ofte dempe plagene. Dette fordi slike medisiner hindrer immunceller å skille ut histamin. Det er vanlig å bruke en eller flere tabletter per dag over lenger tid.

Andre behandlingsmuligheter er immundempende tabletter, montelukast, omalizumab (sprøyter) eller medisinsk lysbehandling(UV-B stråler).  

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin