Askin logo
Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Spesialist i Hudsykdommer

Hva er egentlig kviser?

Kviser er en vanlig og plagsom tilstand. I denne artikkelen kan du lese hvordan kviser oppstår, og hvordan du best kan behandle og forebygge kviser.

Slik oppstår kviser

Akne er det medisinske ordet for kviser. Akne oppstår når porene blir tilstoppet med talg og døde hudceller. Hudbakterier vil etterhvert invadere de forstoppede porene. Huden blir rød og hoven med små knuter og puss.

Kviser i ansiktet

Hva kan jeg gjøre selv for å få mindre kviser?

- Ikke vask ansiktet mer enn to ganger i døgnet og bruke lunkent vann og mild såpe
- Ikke plukk eller klem på kvisene siden det kan skade huden og føre til arr
- Unngå fete hudprodukter. Om du skal bruke en solkrem eller en fuktighetskrem, bruk en som er tilpasset fet hud og som er merket «ikke-komedogen» dvs. en som ikke fører til utvikling av hudormer
- Prøv først reseptfrie produkter (gel, tonere eller dagkremer), som du kan kjøpe på apoteket. Innholdet i disse kan f.eks. være benzoylperoksid, glykolsyre eller salisylsyre

Dersom du fortsatt har plager, må du oppsøke fastlegen eller en hudlege for videre hjelp. Det finnes heldigvis flere ulike kremer og tabletter på resept som er veldig effektive i behandlingen mot akne. Har du så mye akne at det gir arr, bør du oppsøke lege for å få behandling. 

Kviser på ryggen

Hvordan behandles kviser?

Leger kan behandle kviser ved å bruke forskjellige type medisiner. Noen ganger foreslår leger å prøve mer enn en medisin samtidig. Det er ingen medisiner eller kombinasjoner av medisiner som fungerer best for alle. Ofte må den enkelte prøve forskjellige behandlinger for å finne ut hva som fungerer best.

De fleste kvisemedisiner krever resept. Legen din kan foreslå:

Medisiner du legger direkte på huden din: Dette kan være gel  eller krem. Noen eksempler er:
-      Vitamin A syre (retinoider). Dette er medisiner som hjelper til med å holde porene åpne. Navnet på slike reseptbelagte midler er tretinoin eller adapalen, som finnes i f. eks. i Differin.  
-      Kombinasjonmedisiner. Disse inneholder to ulike virkestoffer, en vitamin A-syre sammen med enten antibiotika (Zalna) eller sammen med benzyolperoksid (Epiduo)

Medisiner du tar som en pille:
-      Antibiotika. Disse demper betennelsen i huden og bør alltid kombineres med krembehandling for å unngå at bakteriene blir resistente. Vanligst er det at legen gir antibiotika av typen tetrasykliner.
-      P-pille. Hos kvinner som trenger prevensjon kan det være aktuelt, fordi noe av årsakene til akne skyldes hormonelle forhold.
-       Isotretinoin. Dette er en vitamin A-syre.  Det er effektivt mot kviser, men kan også gi alvorlige bivirkninger. Kvinner som ønsker å ta isotretinoin, må ikke bli gravide siden stoffet kan gi varige skader på et ufødt barn.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no