Askin logo
Fagartikler
>
skabb, kløe
Behandlet for skabb

Behandlet for skabb – men det klør fortsatt!

Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Spesialist i hudsykdommer
Publisert:
10. februar 2020

Har du behandlet deg for skabb, men klør fortsatt? Hva kan årsaken være?

Skabbkløe kan fortsette etter at du har blitt kvitt skabben. Det er vanlig at kløen blir svakere etter vellykket behandling, men det kan likevel fortsette å kløe i flere uker. Hva er noen mulige årsaker til dette?

1. Behandlingen har ikke virket

Kanskje behandlingen ikke er gjennomført på korrekt måte, siden standardbehandling er å smøre inn hele huden med en krem. Det er også mulig at skabben har utviklet motstand (resistens) mot behandlingen, men om det har skjedd er usikkert og omdiskutert.

2. Du har «smittet» deg selv

Du har «smittet» deg selv på nytt. Skabben kan overleve i tre dager utenfor huden. Kan skabben ha overlevd i sengetøy, klær eller på et håndkle?

3. Blitt smittet på nytt

Du har rett og slett blitt smittet på nytt. Kanskje du har møtt den du ble smittet av en gang til, og vedkommende fortsatt har skabb?

4. Ikke skabb, men eksem

Du har ikke skabb, men eksem. Det er ikke alltid så lett å skille mellom eksem og skabb. Ved eksem er det ofte røde hudområder som flasser, mens ved skabb er det typisk kloremerker og små væskefylte blemmer.

5. Ikke skabb, men elveblest

Du har ikke skabb, men elveblest. Elveblest gir sterk kløe og kan komme av seg selv. Det ser ut som små opphevede vabler i huden og hver enkelt vable forsvinner typisk etter et døgn. Ved elveblest (urtikaria) er det ikke kloremerker i huden.

6. Tørr hud

Du har tørr hud. For mye dusjing og såpevann kan gi tørr hud og kløe. Dette er særlig vanlig hos personer med allergier og om vinteren.

7. Andre årsaker enn skabb

Du innbiller deg at kløen kommer av skabb. En av ti personer plages daglig med kløe av ulike årsaker. Bare tanken på kløe gir kløe i huden. Kløe er også «smittsomt» på den måten at om vi ser en person som klorer seg, så begynner mange av oss å klø.  Kanskje du kjenner kløe nå som du leser dette? Hos noen personer kan dette gå så langt at de tror at de er smittet med skabb.

Den beste måten å vite sikkert om en person har skabb, er å plukke ut skabben av huden og deretter se på den i mikroskopet. Dette kan være vanskelig, fordi skabben er 0,3 mm stor og en person med skabb har bare 10-20 skabb fordelt over hele huden. Det er hudleger som har mest erfaring med å finne skabb.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin