Askin logo
Fagartikler
>
akne
Aknebehandling med reseptbelagte kremer

Akne behandling med reseptbelagte kremer

Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Hudlege
Publisert:
26.04.2021

I denne artikkelen får du en oversikt over ulike medisinske krembehandlinger mot akne.

Få spesialisthjelp

Reseptbelagte kremer mot akne

Tradisjonell aknebehandling består av diverse kremer mot akne. Denne formen for behandling kalles lokalbehandling, som betyr at man smører en krem eller salve på det problematiske området på huden. Utover dette har man det som kalles systemisk behandling, som betyr at man f.eks. gjennomfører en lengre kur med tabletter eller kapsler mot kviser. Det kan f.eks. være antibiotikatabletter i inntil 3 måneder. For kvinner kan enkelte p-piller benyttes mot akne. Videre har man behandling med virkestoff som ligner vitamin A som også er et eksempel på systemisk behandling over lengre tid, og som krever jevnlig oppfølging med blodprøver o.l. Du kan lese mer om behandling av alvorlig akne med her.

Effektive legemidler uten resept

Basiron AC wash og krem er den eneste medisinsk effektive behandlingen som du kan kjøpe uten resept. Basiron inneholder virkestoffet benzoylperoxide (BPO) som virker mot alle de faktorene som bidrar til utviklingen av akne: overproduksjon av talg, tilstopping av utførselsganger fra talgkjertler og hårsekker, og påvirkning av hudbakterier. Den er derfor en god krem å starte med så snart en får tendens til akne. Vær obs på at Basiron kan bleke håndklær, sengetøy og hår.

Ved komedoner og ungdomsakne

Typisk ungdomsakne starter ofte som komedonakne, dvs. at man får hudfargede nupper i huden. Ofte tett i tett og typisk lokalisert i pannen. Mange tenker ikke på disse som akne, men det er ofte første steg i en aknetilstand. Komedonakne kan også oppstå ved at man bruker kremer, solkremer og sminke som er for fet eller f.eks. hårprodukter som er veldig fete. Produkter som inneholder mye fettstoffer kan fysisk tette igjen utførselsgangen til talgkjertler i huden og gi akne. Du kan lese mer om hva som gir kviser her.

Ved komedonakne er retinolkremer (Differin, Epiduo, Airol eller Reterides) best. Azalainsyre (Finacea eller Skinoren) og Benzoylperoxide (Basiron) er også behandlingsalternativer. Av disse er det kun Basiron som kan kjøpes uten resept.

Ved mild til moderat akne med pustler

Ved mild til moderat papulopustuløs akne, som kjennetegnes av røde hevelser (papler) og pussfylte kviser (pustler), er Zalna (Clindamycin +tretinoin) og Epiduo (BPO + Adapalen) beste behandling. Disse er reseptbelagte legemidler.

Zalna bør maksimalt brukes i 3-4 måneder, da den inneholder antibiotika. Alle andre kremer mot akne kan også være gode alternativer, men de er ofte litt mindre effektive. Antibiotika i tablettform kan også være aktuell behandling i inntil 3 måneder, alltid i kombinasjon med lokalbehandling. Antibiotika bør ikke brukes både som tabletter og krem samtidig.

Ved alvorlig akne

Ved alvorlig papulopustuløs nodulær akne, som kjennetegnes ved ømme knuter i huden, er systemisk behandling det beste.  det mest egnede medikamentet. Denne behandlingen gis som en kur på omtrent 4-12 måneder, og det er vanlig å ta 1-3 kapsler daglig. Det gjøres tett oppfølging med blodprøver. Antibiotikatabletter kan være en annen aktuell behandling, da alltid i kombinasjon med lokalbehandling. Men det er viktig å merke seg at antibiotika og isotretinoin aldri skal benyttes samtidig, da det kan gi økt intrakranielt trykk (trykkøkning i hodet). Les svar på ofte stilte spørsmål om isotretinoin her.

Tips til gjennomføring av lokalbehandling med kremer

Uansett hvilken krem du starter med er det viktig å trappe opp behandlingen forsiktig fra å smøre annen hver kveld de første to ukene til å smøre hver kveld etterhvert. Mange kan bli rød og tørr av kremene, spesielt de med lyssensitiv hud eller de som har underliggende eksem. Huden utvikler ofte over tid økt toleranse, og du vil etterhvert tolerere kremene bedre. Om du tolererer dette, kan du øke bruken til å smøre hver kveld etter 1-2 uker. Om du ikke tolererer å smøre hver kveld kan du be om en annen aknekrem som har færre bivirkninger. Du kan også kombinere Zalna eller Epiduo med en fuktighetskrem som inneholder aktive stoffer mot akne. En slik fuktighetskrem kan du bytte med Zalna eller Epiduo annen hver kveld.

I tillegg bør du bruke en krem om morgenen som kun gir fuktighetsgivende behandling og som passer til hud som lett danner akne, dvs. en krem som ikke er for fet. Du kan lese mer om hudpleie ved kviser her.

Det tar lang tid før full effekt kommer, uansett hvilken behandling som velges for deg. Du må være tålmodig. Først etter 3-6 måneders bruk vil du oppleve full effekt.

Det er også viktig at du fortsetter med lokalbehandling etter at du er blitt bra. Hvis du slutter helt med behandling vil kvisene ofte komme tilbake etter en liten stund. Du bør fortsette med lokalbehandling som nattkrem så lenge du har tendens til å få akne. De virksomme stoffene i kremene er bare bra for huden din, uansett om du har kviser eller ikke.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin