Askin logo
Fagartikler
>
akne
Aknebehandling med reseptbelagte kremer

Akne behandling med reseptbelagte kremer

Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Hudlege
Publisert:
26.04.2021

I denne artikkelen får du en oversikt over ulike medisinske krembehandlinger mot akne.

Få spesialisthjelp

Reseptbelagte kremer mot akne

Tradisjonell aknebehandling består av diverse kremer mot akne. Denne formen for behandling kalles lokalbehandling, som betyr at man smører en krem eller salve på det problematiske området på huden. Utover dette har man det som kalles systemisk behandling, som betyr at man f.eks. gjennomfører en lengre kur med tabletter eller kapsler mot kviser. Det kan f.eks. være antibiotikatabletter i inntil 3 måneder. For kvinner kan enkelte p-piller benyttes mot akne. Videre har man behandling med virkestoff som ligner vitamin A som også er et eksempel på systemisk behandling over lengre tid, og som krever jevnlig oppfølging med blodprøver o.l. Du kan lese mer om behandling av alvorlig akne med her.

Effektive reseptfrie legemidler

Basiron AC wash og krem er den eneste medisinsk effektive behandlingen som du kan kjøpe uten resept. Basiron inneholder virkestoffet benzoyl peroxide (BPO) som virker mot alle de faktorene som bidrar til utviklingen av akne: overproduksjon av talg, tilstopping av utførselsganger fra talgkjertler og hårsekker, og påvirkning av hudbakterier. Den er derfor en god krem å starte med så snart en får tendens til akne. Vær obs på at Basiron kan bleke håndklær, sengetøy og hår.

Ungdomsakne og komedoner

Typisk ungdomsakne starter ofte som hudfargede nupper i huden. Ofte oppstår nuppene tett i tett og typisk lokalisert i pannen. Mange tenker ikke på disse som akne, men det er ofte første steg i en aknetilstand. Komedonakne kan også oppstå ved at man bruker kremer, solkremer og sminke som er for fet eller f.eks. hårprodukter som er veldig fete. Produkter som inneholder mye fettstoffer kan fysisk tette igjen utførselsgangen til talgkjertler i huden og gi akne. Du kan lese mer om hva som gir kviser her.

bilde av komedonakne

Mild til moderat akne med pustler

Mild til moderat papulopustuløs akne, som kjennetegnes av røde hevelser (papler) og pussfylte kviser (pustler). I slike tilfeller er det enten kombinasjonskremer mot kviser med to aktive virkestoffer, eller kvisekrem med en aktiv ingrediens som åpner porene, den beste behandling. Dette er legemidler som må skrives ut av en lege.

Kremer som inneholder antibiotika bør maksimalt brukes i 3-4 måneder. Alle andre kremer mot akne kan også være gode alternativer, men de er ofte litt mindre effektive. Antibiotika i tablettform kan også være aktuell behandling i inntil 3 måneder, alltid i kombinasjon med lokalbehandling. Antibiotika bør ikke brukes både som tabletter og krem samtidig.

Bilde av moderat akne

Alvorlig akne

Ved alvorlig papulopustuløs nodulær akne, som kjennetegnes ved ømme knuter i huden, er systemisk behandling det beste alternativet. Denne behandlingen gis som en kur på omtrent 4-12 måneder, og det er vanlig å ta 1-3 kapsler daglig. Det gjøres tett oppfølging med blodprøver. Antibiotika kan være en annen aktuell behandling.

Bilde av cystisk akne

Tips til gjennomføring av lokalbehandling med kremer

1. Trapp opp behandlingen

Uansett hvilken krem du starter med er det viktig å trappe opp behandlingen forsiktig fra å smøre annen hver kveld de første to ukene til å smøre hver kveld etterhvert. Mange kan bli rød og tørr av kremene, spesielt de med lyssensitiv hud eller de som har underliggende eksem. Huden utvikler ofte over tid økt toleranse, og du vil etterhvert tolerere kremene bedre. Om du tolererer dette, kan du øke bruken til å smøre hver kveld etter 1-2 uker. Om du ikke tolererer å smøre hver kveld kan du be om en annen aknekrem som har færre bivirkninger. Du kan også kombinere forskrevet aknekrem med en fuktighetskrem som inneholder aktive stoffer mot akne og bytte på annen hver dag.

2. Dagkrem som gir fuktighet

I tillegg bør du bruke en krem om morgenen som kun gir fuktighetsgivende behandling og som passer til hud som lett danner akne, dvs. en krem som ikke er for fet. Du kan lese mer om hudpleie ved kviser her.

3. Ha tålmodighet

Det tar lang tid før full effekt kommer, uansett hvilken behandling som velges for deg. Du må være tålmodig. Først etter 3-6 måneders bruk vil du oppleve full effekt.

4. Forsett behandling etter du er blitt bra

Det er også viktig at du fortsetter med lokalbehandling etter at du er blitt bra. Hvis du slutter helt med behandling vil kvisene ofte komme tilbake etter en liten stund. Du bør fortsette med lokalbehandling som nattkrem så lenge du har tendens til å få akne. De virksomme stoffene i kremene er bare bra for huden din, uansett om du har kviser eller ikke.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin